sâmbătă, 22 decembrie 2012

Chiriasii au cateva drepturi si numeroase obligatii.


Numarul chiriasilor creste,  in conditiile in care tot mai putini romani isi permit cumpararea unei locuinte. Chiriasii au cateva drepturi si numeroase obligatii.

Potrivit noului Cod Civil, inchirierea unei locuinte se face pe maximum 49 de ani, iar chiriasii sunt obligati sa suporte anumite reparatii din propriile buzunare.

Folosinta comuna

Noul Cod Civil prevede ca,  in cladirile cu mai multe apartamente, chiriasii au dreptul sa utilizeze partile si instalatiile de folosinta comuna ale cladirii (ghena, uscatoria de rufe, iluminatul partilor comune  etc.). La incheierea perioadei de inchiriere, vechiul chirias are drept de preferinta la incheierea noului contract.  Pe de alta parte, daca este pus de proprietar in imposibilitatea de a folosi locuinta , chiriasul poate cere reducerea cuantumului chiriei potrivit perioadei in care nu a locuit in spatiul inchiriat.

Chiria, in avans

Chiriasul este obligat sa plateasca  chiria, dupa cum urmeaza:

-         in avans , daca inchirierea se face pe o luna;

-         in prima zi lucratoare a fiecarei luni, in cazul contractelor pe maximum  un an;

-         in prima zi lucratoare a fiecarui trimestru,  la inchirieri de peste un an .

Chiriasul este obligat sa  contribuie la achitarea cheltuielilor cu partile si instalatiile comune. De asemenea, tot chiriasul trebuie sa achite cheltuielile cu reparatiile curente, de intretinere, ale locuintei inchiriate. Pe de alta parte, daca vrea sa paraseasca locuinta, chiriasul trebuie sa-l anunte pe proprietar cu 60 de zile inainte de intentia sa.

Sursa : http://www.enational.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu