duminică, 23 decembrie 2012

Bucurestiul, printre capitalele europene unde chiriile de birouri au crescut in 2012Bucurestiul, printre capitalele europene unde chiriile de birouri au crescut in 2012

Bucurestiul se numara printre capitalele europene unde chiriile spatiilor de birouri au crescut in primul semestru din 2012. De vina sunt "cererile consistente", arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
"In timp ce pietele europene traditionale se lupta pentru a atrage chiriasi, pe pietele emergente aflate in expansiune rapida, precum Bucuresti, se inregistreaza usoare cresteri ale nivelului chiriilor datorate cresterii economice si a unei cereri consistente de spatii de birouri. Pentru tarile din Europa Centrala si de Est se preconizeaza o crestere relativ solida a PIB, in jur de 3,8%, pentru intervalul cuprins intre 2012 si 2016", a declarat, intr-un comunicat, Karine Wookford, Global Head of Occupier Research in cadrul DTZ.

Potrivit reprezentantilor DTZ, in zona centrala a Bucurestiului, rata de ocupare a cladirilor de birouri de Clasa A depaseste 90%, ceea ce a determinat proprietarii sa opereze usoare cresteri ale chiriei, situatie intalnita si in cazul cladirilor semicentrale.

"Drept urmare, pentru firmele interesate sa inchirieze suprafete mari de birouri in aceste zone este mai greu decat in urma cu doi ani sa gaseasca spatii disponibile intr-un termen scurt. Avand in vedere ca aceasta zona este foarte cautata, iar livrarile de spatii noi sunt limitate pentru urmatoarele 18 luni, de obicei recomandam clientiilor nostri sa isi securizeze contractele de inchirirere pe un termen mai lung decat cel considerat in mod normal", a afirmat Madalina Cojocaru, seful departamentului de birouri in cadrul DTZ Echinox, compania din Romania a DTZ.
Alte capitale europene unde chiriile au avut un trend ascendent in primele sase luni din acest an mai sunt Helsinki, Paris, Varsovia sau Oslo.
Pietele in care ocupantii ar trebui sa ia in calcul renegocierea chiriilor pentru spatiile de birouri sunt Budapesta si Praga, unde chiriile au stagnat in ultimii doi ani. Pietele din orasele germane Hamburg si Munchen se pozitioneaza similar, desi Hamburg este o piata mult mai volatila si mai putin previzibila in ceea ce priveste modificarile nivelului chiriilor. Aceeasi situatie este valabila in Barcelona si Dublin. La polul opus, pe unele piete europene, incluzand Londra si Moscova, cresterea nivelului chiriilor se manifesta deja sau este iminenta.
"Ca urmare a tensiunii din zona euro si cresterii economice slabe, activitatea companiilor din Europa s-a mentinut in general la un nivel scazut in prima jumatate a anului. In Madrid, Milano și Kiev s-au inregistrat scaderi ale chiriilor. Cu toate acestea, cresterea economica solida a determinat marirea nivelului chiriilor in tarile nordice", se mentioneaza in comunicat.
DTZ estimeaza pentru urmatorii cinci ani o crestere de 1,6% pe an a chiriilor pentru spatiile de birouri centrale din Europa, urmand avansul moderat al PIB-ului de 1,5%.
Se preconizeaza ca orasul Antwerp va deveni cea mai atractiva piata pentru companii, fiind urmat de Budapesta, Riga si Tallin. In ciuda faptului ca Londra-West End si Moscova sunt cele mai scumpe piete, acestea vor cunoaste si cea mai mare crestere in intervalul 2012-2016, cu cresteri ale chiriilor in zonele centrale de 5,6%, respectiv 4,2% pe an. Aceasta crestere se va manifesta indeosebi catre sfarsitul perioadei estimate, considera analistii DTZ.
DTZ este parte a companiei australiene UGL, printre cele mai mari grupuluri din domeniul serviciilor imobiliare din lume.

Sursa: www.incont.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu