miercuri, 12 decembrie 2012

De ce se repopulează clădirile de birouri?


De ce se repopulează clădirile de birouri?

DTZ Echinox: Chiriaşii se gândesc că vor creşte din nou chiriile
King Sturge: Totuşi nu mai discutăm cu firme care îşi restrâng activităţile
Jones Lang LaSalle: Nici livrările noi nu au mai fost la fel de multe



Odată cu acutizarea crizei firmele au fost, din motive mai mult sau mai puţin obiective, expediate din clădirile de birouri. Unele pentru că au dat faliment, altele au părăsit spaţiile din birourile pe care le ocupaseră, în anii de glorie a economiei româneşti, tocmai pentru a se refugia de chiriile exorbitante pe care au acceptat să le plătească în perioada premergătoare crizei. O parte din companii s-au ascuns în apartamente de bloc, în timp ce alţii au căutat birouri cu chirii mai mici decât în clădirile în care îşi desfăşurau activităţile.
Ultima perioadă a fost marcată de o schimbare în bine pentru proprietarii de clădiri de birouri. Încă din ultima parte a anului trecut firmele de cercetare din domeniu au observat un fenomen, contrar realităţii economice din România. Companiile se extind iarăşi în clădirile de birouri. Îşi permit mai mult ca în anii anteriori sau au devenit profitabile? Nici una, nici alta.
Un scurt sondaj în rândul companiilor de consultanţă imobiliară, cu experienţă pe segmentul de office, ne-a arătat că ocuparea spaţiilor în clădirile de birouri nu este altceva decât o migraţie dintr-o clădire în alta, foarte puţine extinderi şi o goană după chirii mici.
Potrivit companiei de consultanţă Jones Lang LaSalle, rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a scăzut la 16,1% în primul trimestru, pe fondul livrărilor reduse de noi proiecte. Abia din 2012-2013 pot apărea, pe piaţa spaţiilor de birouri, proiecte de anvergură, în special dezvoltate în faze, de către companii internaţionale, în acele zone ale oraşului care oferă acces uşor la reţeaua de metrou.
Potrivit unei alte companii de consultanţă de pe piaţa locală DTZ Echinox, dinamica este dată însă de teama chiriaşilor că nu vor mai prinde chirii mai mici decât acum. "Dinamica pe piaţa de birouri este dată de faptul că potenţialii chiriaşi încep să ia în calcul o reluare a trendului crescător al chiriilor începând cu a doua jumătate a anului următor (generată de lipsa proiectelor noi livrate în piaţă şi o cerere în creştere de spaţii de birouri), astfel încât consideră momentul curent ca fiind punctul de minim al pieţei şi încă propice pentru a profita de avantajele unei pieţe a chiriaşilor", a declarat, pentru Curierul Naţional, Eduard Turcoman, Senior Office Consultant, DTZ Echinox.
Confirmarea a venit şi de la reprezentanţii Jones Lang LaSalle, care afirmă că în prezent piaţa locală de birouri este o piaţă a chiriaşilor. "În aceste condiţii chiriaşii sunt atraşi de pachetele financiare pe care le pun la dispoziţia lor dezvoltatorii/proprietarii de spaţii de birouri. Se pot muta în spaţii de calitate superioară (comparativ cu cele ocupate de ei) în condiţii financiare mult mai bune", a explicat, pentru Curierul Naţional, Levis Vlad, Associate Director Head of Research and Marketing al Jones Lang LaSalle.

Ce fel de companii ocupă şi solicită spaţii noi de birouri?

Potrivit interlocutorului nostru de la firma de consultanţă King Sturge, în mare parte dinamica este dată şi de relocări în special determinate de negocieri avantajoase în favoarea chiriaşilor. "Spaţiile sunt ocupate în continuare predominant de bănci, companiile IT&C şi servicii, incluzând aici firme de avocatură, contabilitate, firme de publicitate, domeniul farmaceutic şi medical. Vorbim în special de relocări din alte clădiri în spaţii noi la chirii ce s-au negociat sub nivelul pieţei", a precizat pentru Curierul Naţional Claudia Cetăţoiu, consultant King Sturge. Ea a mai spus că în primul trimestru al anului un număr de peste 40 de firme au decis să îşi schimbe locaţia.
În ceea ce priveşte originea potenţialilor chiriaşi, companiile locale şi cele care au ştate mai vechi în România sunt cele care domină cererea. "Cea mai mare parte a cererii de birouri este în continuare generată de clienţi locali în căutare de spaţii eficiente, costuri operaţionale reduse, accesibilitate bună. Procentul de cereri din partea clienţilor străini este în continuare mic, dar în creştere comparând trimestrul 1 din 2010 cu primul trimestru al acestui an. Companiile străine în căutare de spaţii de birouri pe piaţa din Bucureşti fac parte în special din sectorul software sau telecomunicaţii", a mai spus Eduard Turcoman.
King Sturge afirmă, de asemenea, că nu este vorba de firme noi, ci de firme existente ce şi-au început activitatea de mult în România şi acum se relochează din diverse motive. "Aşteptăm cu interes şi noi, companiile imobiliare, să avem noi companii care vin în România. Un exemplu promiţător al primului trimestru este compania Intel, care a închiriat o suprafaţă de aproximativ 3.500 mp în Upground. Restul au închiriat suprafeţe foarte mici pentru moment şi într-un număr mic, pentru obţinerea autorizaţiilor şi testarea terenului. Aşteptăm ca acestea să se extindă", a afirmat Claudia Cetăţoiu. Oficialul King Sturge a mai spus că în primul trimestru printre companiile care au extins spaţiul existent se numără Lidl în Pipera Business Tower, HP în Upground, Capgemini în Premium Plaza. Singura preînchiriere a fost realizată de Contrast Management Consulting & Training la Romana Offices.

Consultanţii prevăd o reducere susţinută până la finele anului a spaţiilor goale

Potrivit reprezentantei Jones Lang LaSalle, trendul de scădere a ratei de neocupare urmează să se menţină, până la finele anului, până aproape de 10%. "Deja am anticipat o scădere a ratei de neocupare pe piaţa locală. Estimăm că la sfârşitul anului 2011 rata de neocupare se va situa în intervalul 10-12%", a afirmat Levis Vlad.
Oficialul DTZ Echinox este puţin mai rezervat, estimând un procent cu puţin mai mare de spaţii neocupate. "La finele anului trecut, rata medie de vacanţă la nivelul Bucureştiului a fost de 18,3%, în primul trimestru din 2011 rata medie a fost de doar 15,7% iar pentru sfârşitul anului 2011 se estimează o rată medie de neocupare de 13% urmând ca în 2012 aceasta să coboare sub 10%, procent considerat echilibrat pentru piaţa de birouri, pentru că nu lasă loc de speculaţii", a precizat Turcoman.
Potrivit datelor King Sturge şi Jones Lang LaSalle, oferite Curierului Naţional, aproximativ 120.000 mp vor fi livraţi până la finalul anului. Vom asista probabil din nou la contracte de preînchiriere, amintind aici noile proiecte ce au fost anunţate pentru următorii 2 ani: Hermes Business Campus (Atenor), AFI Business Park, Ana Tower (Portland Trust), Raiffeisen Evolution/Sky Tower.

În ceea ce priveşte nivelul chiriilor, pentru cele mai bune spaţii de birouri din zona centrală de afaceri, acestea sunt în continuare estimate la 19 euro/mp/lună. "Primele semne de creştere ale chiriei prime sunt aşteptate în prima jumătate a anului 2012, dar numai pentru proiecte excepţionale", se arată într-un raport realizat de Jones Lang LaSalle.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu