vineri, 14 decembrie 2012

In Bucuresti, birourile sunt ieftine, dar mici. Angajatii romani, printre cei mai inghesuiti europeni


In Bucuresti, birourile sunt ieftine, dar mici. Angajatii romani, printre cei mai inghesuiti europeni

Bucurestiul este al patrulea cel mai ieftin oras din Europa in functie de costul de ocupare a birourilor pe un post de lucru, dupa Budapesta, Talin si Vilnius, iar romanii sunt printre cei mai inghesuiti europeni, unui angajat revenindu-i doar 11 metri patrati de spatiu de lucru, potrivit DTZ.
Spre comparatie, un angajat din Praga ocupa in medie 14,8 metri patrati, in timp ce in Varsovia suprafata medie pe angajat este de 12 metri patrati, iar in Budapesta de 12,6 metri patrati.

In acelasi timp, un angajat din Moscova lucreaza pe 10 metri patrati, la fel ca cel din Manchester sau Londra. Cel mai mare spatiu disponibil, de 24 de metri, revine angajatilor din Helsinki, potrivit raportului Global Occupancy Cost Offices – 2012, realizat de DTZ si preluat de Mediafax.

Costul per post de lucru al spatiilor de birouri din Bucuresti ramane constant pe parcursul anului 2011 fata de 2010, DTZ estimand o crestere de 5% pe an pana in 2016. La calculul indicatorului au fost luate in calcul chiria si celelalte costuri, precum cele cu intretinerea si impozitele.

In aceste conditii, Bucurestiul ocupa locul patru in Europa, dupa Budapesta, cu un cost la nivelul anului 2011 de 3.530 de dolari pe an, Vilnius - 3.460 de dolari pe metru patrat pe an si Talin - 3.430 de dolari pe metru patrat.

Prognoza DTZ identifica Budapesta drept candidata pentru cea mai ieftina zona de birouri din Europa in 2016, depasind pietele baltice din Talin si Vilnius. In contrapozitie, districtul West End din Londra va ramane cea mai scumpa piata de pe continent, alaturi de Geneva. Alte piete pentru care s-au preconizat cresteri sunt Dublin (4%), districtul London City (4%) si Vilnius (4%). Roma si Milano vor continua sa inregistreze scaderi ale costurilor, intrucat piata financiara din Italia inca se lupta pentru revenire.

La nivel mondial, Hong Kong (25.160 dolari/an) este cea mai scumpa locatie de birouri, pe locul doi clasandua-se cartierul West End din Londra (22.590dolari/an). In top cinci se mai regasesc Geneva (18.740 dolari/an), Tokyo (17.230 dolari/an) si Paris (16.230 dolari/an).

Raportul a fost realizat pe 124 de piete din 49 de tari si teritorii din lume.

Sursa: www.incont.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu