marți, 11 decembrie 2012

Chiriile urmează să crească în Bucureşti, iar proprietarii sunt tot mai rigizi în negocieri


Chiriile urmează să crească în Bucureşti, iar proprietarii sunt tot mai rigizi în negocieri

Proprietăţile de calitate sunt rare, iar ritmul greoi al construcţiilor nu ajută cu nimic la diversificarea pieţei. În aceste condiţii, este de aşteptat ca valoarea chiriilor să crească, iar proprietarii să fie tot mai rigizi în negocieri. În segmentul office, această situaţie se resimte acut, cu atât mai mult cu cât doar 2% din stocul de construcţii noi prevăzut pentru acest an a fost livrat în primul trimestru.
 Toate premisele de pe piaţa birourilor din Bucureşti conduc către aceeaşi concluzie: chiriile urmează să crească până la sfârşitul anului, pachetele de gratuităţi oferite pentru a atrage clienţii vor fi diminuate, iar flexibilitatea în negocieri se va reduce treptat. În condiţiile în care livrările de spaţii noi au fost cele mai scăzute din ultimii ani, este firesc ca piaţa să dicteze o asemenea mişcare, chiar dacă încă nu suntem într-un context economic favorabil scumpirilor. Doar 2.000 mp de birouri au fost livraţi în primul trimestru al acestui an.
„În primul trimestru al acestui an, a fost finalizată o singură clădire, iar o parte dintre proiectele anunţate depind de activitatea de pre-închiriere. Fără astfel de tranzacţii şi cu o rată de neocupare ce înregistrează scăderi graduale, nivelul chiriei ar putea înregistra o uşoară creştere, pachetele de gratuităţi ar putea fi diminuate, iar flexibilitatea proprietarilor în renegocierea contractelor existente să fie redusă’’, a declarat Cătălina Jigman, Head of Office Department, CBRE România.
Livrările anunţate ar putea produce inflaţie, pe piaţa office
În acest context, cifrele estimate pentru sfârşitul anului, respectiv livrarea a unui total de 100.000 mp de noi spaţii de birouri în Capitală, par nerealiste. Totuşi, mobilizarea în rândul dezvoltatorilor este mare, pentru a ţine pasul cu cererea. În primul trimestru al lui 2011, s-au cerut 45.000 mp de birouri, similar cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, livrarea a 100.000 mp de noi construcţii ar însemna inflaţie şi ar atrage după sine consecinţele legate de creşterea chiriilor.   
„Cererea pe piaţa de birouri din Bucureşti este similară cu cea de anul trecut, însă nivelul livrărilor va fi scăzut în acest an, cu 20% mai mic faţă de 2011, şi va continua să fie redus comparativ cu anii anteriori”, continuă Cătălina Jigman.
Rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a înregistrat scăderi de la trimestru la trimestru, rămânând ridicată în special în zonele periferice, precum Pipera şi estul Capitalei. Chiria zonelor prime a rămas stabilă la valoarea de 19,5 euro/mp/lună, iar chiria de bază este neschimbată în majoritatea zonelor.

Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu